U bevindt zich hier: Home » Waar heeft u last van? » Schouderklachten

Schouderklachten komen vaak voor. Veel mensen zitten een groot deel van de dag achter de computer of in de auto voor werk, eenmaal thuis wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de tablet of mobiele telefoon. Er is een relatie tussen langdurige en eenzijdige belasting en schouderpijn. Over het algemeen wordt er weinig aandacht besteed aan regelmatig bewegen en een “goede” houding en wordt je hier pas op gewezen op het moment dat je al pijn in je schouder, en/of nek en arm voelt.

Uiteraard zijn er vele andere oorzaken voor schouderpijn. Zo zien we regelmatig bovenhandse sporters zoals tennissers, handballers of volleyballers met schouderklachten en ook de “sterke” mannen uit de sportschool krijgen vaak te maken met schouderklachten, soms door te snel, te veel en te zwaar trainen. Ook kan drukte/stress een oorzaak zijn bij het ontstaan van schouderklachten.

Het schoudergewricht bestaat net als het kniegewricht uit drie botten, namelijk de bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula), en het sleutelbeen (clavicula). Het uiteinde van de bovenarm vormt de schouderkop en het bovenste deel van het schouderblad vormt de kom van de schouder. Over de gehele oppervlakte van de schouderkop en de schouderkom bevindt zich een laagje kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor een glad oppervlak van de gewrichten op de punten waar de botdelen tegen elkaar komen en draaien.

De schouderkom wordt vergroot met een extra ‘kraakbeenring’, het labrum. Het labrum vergroot het oppervlak van de schouderkom waardoor de grotere schouderkop beter in de schouderkom past. Tevens vergroot het labrum, net als de gewrichtsbanden, het kapsel en de rotator cuff spieren, de stabiliteit van de schouder.

De rotator cuff spieren zijn vier spieren, te weten de infraspinatus, de supraspinatus, de teres minor en de subscapularis die de schouderkop in de schouderkom duwen bij bewegingen van de schouder en er voor zorgen dat de schouder niet uit de kom schiet.

Het schouderblad heeft een zeer belangrijke functie bij de bewegingen van de schouder. Niet alleen vormt het schouderblad de schouderkom, maar het vormt door zijn ligging tegen de ribben in de bovenrug een stabiele basis voor alle bewegingen van de schouder en arm zelf. Bij schouderproblematiek onderzoeken we daarom niet alleen het schoudergewricht zelf, maar de gehele schoudergordel, inclusief het schouderblad.

Blessures

Veel voorkomende schouderblessures bij ons in de praktijk zijn onder andere:

  • Labrumscheur
  • Spierscheur
  • Peesontsteking
  • Schouderinstabiliteit
  • Slijmbeursontsteking
  • Slijtage (artrose)
  • (sub) Luxatie (schouder uit de kom)
  • Sleutelbeenbreuk
  • Schouderpijn op basis van houdingsproblematiek
  • Schouder operatie

Mocht je problemen ondervinden met je schouder tijdens of na het sporten of in het dagelijks leven dan kan je zonder verwijzing bij ons terecht voor onderzoek, advies en eventuele behandeling.

Klik hier om een afspraak te maken.