U bevindt zich hier: Home » Groepslessen » ZwangerFit

Wij hanteren de richtlijn van het RIVM. Het sportgedeelte vindt buiten plaats.
———————————————————————————————

Ben je zwanger en wil jij je op een actieve manier voorbereiden op de bevalling en het herstel daarna?
Dan is ZwangerFit iets voor jou!

ZwangerFit is een leuke, sportieve manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling.

Fit zijn en fit blijven
Dat kan ook tijdens en na de zwangerschap. Het is aangetoond dat zwangere vrouwen die aan sport doen zich fijner voelen, een makkelijkere bevalling hebben en minder overgewicht hebben na de bevalling. Daarnaast is het ook gezond voor de baby. Echter dient het sporten wel te gebeuren op een verantwoorde en aangepaste wijze. Al vroeg in de zwangerschapsperiode wordt er preventief getraind met speciale aandacht voor rug-, buik- en bekkenbodemspieren.

Naast het werken aan conditie, houding, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit kunnen zij ook zwangerschapsgerelateerde klachten voorkomen of verminderen.

Onze zwangerfit coach is aangesloten bij het YVLO ZwangerFit netwerk.

Voordelen ZwangerFit

 • Meer energie
 • Betere conditie
 • Minder kans op rug- en bekkenklachten
 • Positief effect op de baby
 • Makkelijkere bevalling
 • Minder complicaties tijdens en na de bevalling
 • Minder last van overgewicht na de bevalling
 • Begeleiding van een fysiotherapeut
 • Snel terecht bij de fysiotherapeut bij eventuele klachten

Voor wie
De cursus is voor elke zwangere vrouw die zich op een sportieve en verantwoorde manier wil voorbereiden op de bevalling. ZwangerFit is ook geschikt voor vrouwen met zwangerschapsgerelateerde klachten, zoals bekken- en rugklachten.

Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling kan iedere vrouw meedoen aan de cursus.

De cursus
De ZwangerFit groep bestaat uit 8 lessen (inclusief 1 partneravond) en een terugkomochtend na de bevalling van 90 minuten per les.

Inhoud cursus – ZwangerFit
Het eerste kwartier bestaat uit een theoriegedeelte, daarna wordt er gesport. De aandacht ligt vooral op conditie, spierversterking, coördinatie en stabilisatie.

Het sportgedeelte begint met een warming-up met aansluitend houdingsoefeningen en actieve, dynamische oefeningen op muziek om zo goed mogelijk in conditie te blijven, spieren sterker te maken en om energie op te bouwen. De lessen worden afgesloten met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Tijdens de lessen is het advies om makkelijk zittende kleding en een bidon mee te nemen en sportschoenen te dragen. Het is handig om meerdere lagen kleding te dragen zodat je eventueel wat aan en uit kunt doen. 

De onderwerpen die aanbod komen in het theoretische gedeelte zijn o.a.:

 • Belang van bewegen tijdens de zwangerschap
 • Veranderingen van het lichaam tijdens de zwangerschap
 • Houdingsadviezen voor tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode erna
 • Functie bekken en bekkenbodemspieren
 • Ontspanningsoefeningen die toepasbaar zijn tijdens de zwangerschap én bevalling
 • Ademhalingstechnieken, zoals puffen en persen
 • Tiltechnieken
 • De verschillende fases van de bevalling
 • Partnerles
 • Oefeningen die te passen zijn tijdens de bevalling en in de kraamweek
 • Voorbereiden op de periode na de bevalling

Daarnaast is er altijd de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Wanneer alle deelnemers zijn bevallen, zullen wij een terugkom ochtend organiseren. Tijdens deze ochtend kunt u ervaringen uitdelen, de andere baby’s leren kennen en beschuit met muisjes eten. Daarnaast is er de mogelijkheid om op die ochtend een 1 op 1 gesprek te hebben met de docent voor eventuele vragen die u heeft.

Data
De ZwangerFit lessen vinden plaats op de maandagavond van 19.30 – 21.00 uur, op onze locatie in Schiedam, Trimpad 12 (bevindt zich in het pand van Hermes DVS). De partnerles vindt plaats op een maandagavond van 19.30 – 20.30 uur en de terugkom ochtend zal in overleg plaatsvinden.

Let op! Alle data en tijden zijn onder voorbehoud en zijn pas definitief als deze in de bevestigingsmail zijn aangegeven.

De officiële startdata voor de cursussen kunt u terugvinden onder het kopje “inschrijven voor de cursus”.

Kosten
De kosten voor de ZwangerFit cursus, bestaande uit 8 lessen van 90 minuten en een terugkomochtend, bedragen € 120,- (incl. btw).

Let op! De prijzen zijn gewijzigd en hierdoor kan het zijn dat deze prijzen niet overeenkomen met de folder. De hierboven genoemde prijzen worden aangehouden.

Vergoedingen
Er zijn verschillende zorgverzekeraars die uit de aanvullende verzekering een vergoeding aanbieden voor ZwangerFit. Kijk in het overzicht voor meer informatie of neem contact op met uw zorgverzekering.

Heeft de zorgverzekering een bewijs van deelname nodig? Dan kunt u dit aanvragen door een mail te sturen naar info@fernhoutfysiotherapie.nl

Intake
ZwangerFit start met een digitale intake. Zo kan bepaald worden of de behoeften en verwachtingen van de cursist aansluiten bij de cursusinhoud en of er rekening moet worden gehouden met eventuele complicaties.

Er kan indien nodig of gewenst een aparte 1 op 1 intake worden gedaan voor ZwangerFit.

Interesse of wil je meer informatie? 
Aanmelden kan via inschrijfformulier op de website. Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie via 010 474 82 00. Mailen kan natuurlijk ook naar info@fernhoutfysiotherapie.nl

Overige informatie
Wilt u liever een afspraak voor eventuele klachten? Dan kunt u terecht bij  Annemieke van der Kooij. specialisme bekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op Facebook.